In een steengroeve op het Engelse eilandje Portland, werken projectontwikkelaars aan een omvangrijk themapark over dinosauriërs. Jurassica moet in 2021 klaar zijn. Natuuronderzoeker Sir David Attenborough is betrokken bij het project, dat daags na de succesvolle filmpremière van Jurassic World is gepresenteerd.
Jurassica moet laten zien hoe de befaamde Jurassic Coast van Dorset er 150 miljoen jaar geleden uitzag. De bouw van het park gaat 80 miljoen Britse pond kosten (110 miljoen euro) en is gepland in een verlaten steengroeve op het eilandje dat met een brug is verbonden met Zuid-Engeland.
De groeve van 100 meter breed en 35 meter diep wordt een ondiepe lagune met nagebouwde dinosaurussen zoals een vliegende pterosauriër. In een aquarium zwemt een school inktvis-achtige amonieten en een beweegbare ichthyosaur, een roofzuchtig reptiel. Onder een groot doorzichtig dak van de befaamde Italiaanse architect Renzo Piano, groeien reuzevarens en naaldbomen die zijn uitgestorven in Engeland. De zeldzame planten en bomen zijn teruggevonden rond de Stille Oceaan.
Portland is uitgekozen omdat het fysieke gelijkenissen vertoont met het landschap uit de tijd van de dinosauriërs. Het eilandje lijkt al op decors van de Jurassic filmserie. Deel drie, Jurrasic World, brak afgelopen weekend het bezoekersrecord. Dat wijst er op dat dino’s nog steeds populair zijn. Projectleider Michael Hanlon zegt in The Times dat hij de bezoekers wilt laten voelen hoe vreemd en anders de aarde ooit was. ‘Voor het einde van het dinosauriërtijdperk waren er meer plant- en diersoorten dan ooit voorheen of erna. Dat was het toppunt van leven op aarde. We nemen de ruimte bezoekers de sfeer van een Jurassic strand te laten beleven.’
Voor de ontwerpfase van het project is 3,6 miljoen pond nodig. De initiatiefnemers kunnen beginnen met een bijdrage van een lokale bierbrouwer en een Australische hotelketen.