‘Schip Veronica moet terug in Scheveningen’

Het zendschip waar vanaf het roemruchte Radio Veronica van 1960 tot medio 1974 de eerste commerciële radiouitzendingen van Nederland verzorgde, is nu in gebruik als horecagelegenheid en evenementenlocatie.

Dat is zonde, vindt de Haagse radioman René van den Abeelen. ,,Hier huist unieke mediageschiedenis.” Het nieuws dat een nieuwe uitbater er foodtrucks op zou plaatsen, schoot bij hem in het verkeerde keelgat. Daarom schreef hij een open brief aan de media-iconen Lex Harding, Willem van Kooten, Ruud Hendriks en John de Mol, die allen hun carrière startten bij een piratenzender. De vier reageerden niet, maar op sociale media kreeg de brief honderden reacties.

Het liefst ziet Van den Abeelen het schip terugkeren naar Scheveningen. Eind deze maand is het 45 jaar geleden dat hier de laatste uitzending vanuit het schip plaatsvond, omdat een nieuwe wet piratenzenders illegaal maakte. Sindsdien zwerft het schip als discotheek van Antwerpen naar Groningen en Amsterdam, om bij elke verhuizing een grootschalige verbouwing te ondergaan.

Oude glorie

Verschillende partijen tonen interesse om het schip in oude glorie te herstellen, waaronder het Rock Art Museum, dat originele studio’s uit het schip bezit. ,,Het zou mooi zijn als op die manier opnieuw uitzendingen gedaan konden worden vanuit het schip”, zegt Van den Abeelen, ,,maar het gaat vooral over het in beeld brengen van de geschiedenis. Naar mijn weten zijn er nog maar twee oorspronkelijke piratenschepen zeewaardig. Dat een ervan niet veilig gesteld wordt, vind ik afschuwelijk.”

De huidige eigenares van het schip geeft echter aan dat het schip niet te koop staat. Maar dat kan volgens Van den Abeelen veranderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *