Vlaming Kris Callens is de nieuwe directeur van het Fries Museum

De Vlaming Kris Callens is benoemd tot nieuwe directeur van het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden. Hij begint 1 augustus aan zijn nieuwe baan. Callens neemt het stokje over van Saskia Bak, die sinds half mei als directeur is overgestapt naar Museum Arnhem.

Kris Callens (1973) is sinds 2009 hoofd collecties en presentaties in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Eerder werkte hij mee aan binnen- en buitenlandse presentaties van het Rijksmuseum in Amsterdam en kunstprojecten van de Belgische stad Mechelen. Van 1999 tot 2003 maakte hij tentoonstellingen in Antwerpen en Leuven.

Callens heeft zich volgens de Raad van Toezicht van het Fries Museum bewezen bij het Zuiderzeemuseum. ‘Hier zette hij zich in voor ontsluiting van de historische collectie en voor vernieuwende presentatievormen, met groeiende bezoekcijfers en een hoge bezoekwaardering tot gevolg.’ Met het oog op Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 ‘verwachten we veel van hem’.

Kallens is enthousiast over zijn benoeming: ‘Ik kijk er erg naar uit om mij, samen met een sterk en gemotiveerd team, in te zetten voor deze uitstekende musea. Als nieuw lid van de Fryske mienskip wil ik Leeuwarden en Friesland mee op de kaart zetten. De komende jaren, in 2018 en daarna, als de culturele place to be in het noorden van Nederland.’

Art nouveau en keramiek

Het Fries museum waarborgt naast een prachtige collectie van hedendaagse kunst ook het mooiste zilver, het zwaard van Grutte Pier en de plakboeken van Mata Hari. Het museum won dit jaar de BankGiro Loterij Museumprijs – de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld, en won ook de Turing Toekenning, voor hun tentoonstellingsplan van de internationale tentoonstelling over Sir Lawrence Alma-Tadema die in 2016 te zien zal zijn.

Verder valt ook het Keramiekmuseum Princessenhof onder Callens’ hoede. In dit museum in het 18de-eeuwse stadspaleis is onder meer een collectie van art-nouveau- en art-deco keramiek te zien, naast een Ming-verzameling en keramische kunst.